Bewegen…je weet dat het goed voor je is, maar zeker in drukke tijden of bijzondere tijden zoals nu tijdens Corona,kan het soms snel zakken op je prioriteitenladder.

Tóch is bewegen superbelangrijk om sterk, fit en gezond te blijven. Daarover vertel ik je graag meer in deze blog

Bewegen voor meer energie

Hoewel het in eerste instantie lijkt dat sporten energie kost, levert het je ook zeker energie op! Hoe komt dat?
In je spieren zitten zogenaamde mitochondriën, ook wel jouw energiefabriekjes genoemd. In deze fabriekjes  wordt dus letterlijk energie geproduceerd.

Op het moment dat je sport, wordt de aanmaak van deze energiefabriekjes gestimuleerd. En bovendien, hoe meer spiermassa je hebt, des te meer mitochondria en dus des te meer energie
Kanttekening daarbij is dat je voeding ook passend moet zijn voor spiergroei. Met andere woorden, je wilt niet alleen goede voeding binnen krijgen, maar ook genoeg!

Bewegen en hormonen

Ik durf wel te stellen dat de meeste dames die bij me trainen dit doen om, naast gezond en fit te blijven, ook de wens hebben voor een strak en gespierd lichaam.
Of in ieder geval om gewicht te verliezen.

Daarbij hebben we dus een trainingsschema te maken dat er voor zorgt dat cortisol, het stresshormoon, niet te hoog wordt en de herstelhormonen testosteron en groeihormoon zo hoog mogelijk worden na de training.

Wanneer je aan het trainen bent, wordt er in eerste instantie vooral cortisol (1) aangemaakt.

Cortisol zorgt er onder andere voor dat tijdens de training energie (suikers) worden vrijgemaakt om je spieren van brandstof te voorzien om “het werk” te kunnen doen.  Met andere woorden, dat je ook de energie hebt om lekker te kunnen trainen. 
Maar wat cortisol ook doet, is het stimuleren van vetopslag om voor een volgende training extra energie te hebben. En daarnaast zorgt het ook voor spierafbraak.

Hieruit kan je al begrijpen dat je dus eigenlijk niet te lang wilt trainen (pak m beet max. 60 minuten).

Opbouw en herstel
30 minuten na de training kom je in de herstelmodus en stijgen de spiegels van testosteron en groeihormoon (2). Deze 2 zorgen juist voor de opbouw en herstel en daarmee voor “de betere versie van jezelf“, waarvoor je immers aan het trainen bent.

Dit herstel kan wel tot 48 uur na je training duren (afhankelijk van de soort training die je hebt gedaan). Belangrijk hierbij om te weten is dat om daadwerkelijk die betere versie te worden, goede voeding en voldoende slaap essentieel zijn!

En daarnaast zo min mogelijk stress, want je weet nu: cortisol zorgt juist voor “afbraak” in plaats van opbouw!

Bewegen voor een blij koppie

Naast dat je door trainen er beter uit gaat zien, ga je je er ook beter door voelen!
Tijdens het sporten en bewegen komen er namelijk allerlei stofjes vrij die dat veroorzaken.

Denk daarbij aan endorfine, dat helpt bij het dealen met stress.
Maar ook dopamine, dat belangrijk is voor focus en motivatie en je beloningscentrum stimuleert (het goede gevoel). 
En serotonine, dat betrokken is bij veerkracht, stemming (opgewekt of juist een kort lontje), pijnverwerking en slaap.
Daarnaast neutraliseert serotonine cortisol, waardoor het helpt bij stressregulatie.
Zowel dopamine als serotonine zijn daarnaast ook betrokken bij geheugenfunctie en libido.

Bewegen voor een sterk immuunsysteem

En of dit allemaal nog niet genoeg is, helpt bewegen ook bij een sterk immuunsysteem.

Het zorgt er namelijk voor dat er meer IL-6, IL-10 en lactoferrine wordt aangemaakt, die allemaal ontstekingsremmend zijn.

Conclusie

Sporten en bewegen dragen op veel manieren bij aan een gezonder, fitter en energieker lijf en koppie.
Het zorgt voor meer energiefabriekjes, een betere hormoonbalans, een sterker immuunsysteem én de productie van een boel stofjes die je fijner laten voelen.

Voor optimaal resultaat, wil je eigenlijk niet langer dan een uur intensief sporten en slaap, stressbeperking en passende voeding zijn essentieel voor optimaal resultaat.

 

Hoewel je nu weet dat bewegen energie oplevert, is het ook handig om te kijken naar waar je nu staat, voordat je begint.
Als je momenteel laag in je energie zit, door bijvoorbeeld een burn out, is het niet handig om nu gelijk een uur te gaan knallen (dat verhaal van cortisol maar dan x2 in dit geval). Veel beter is dan om te beginnen met yoga en lekker buiten wandelen totdat je voelt dat je toe bent aan wat intensiever bewegen. Datzelfde geldt voor als je nu helemaal niet traint: bouw rustig op!

Vind je het lekker om eerst thuis te beginnen met korte, intensieve workouts van maximaal 10-15 minuten? Dan is mijn 28 dagen 28 workouts programma perfect om mee te beginnen.
Wil je meer nadruk op kracht en belastbaarheid? Dan is DIT WORKOUTPROGRAMMA MET WEERSTANDSBANDEN zeer geschikt. Oók als je laag in je energie zit.

Liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op en dan kijken we samen naar wat voor jou de beste manier van bewegen/sporten is!

PS: ben je zwanger of recent bevallen en wil je ook veilig en vertrouwd sporten op een manier die speciaal op jou is afgestemd?
Ook dat kan met het Powermama @Home programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mariska de Vries draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders