1. Met stip op nummer 1 staat de AARDPEER. Deze “vergeten” seizoensgroente is hét voedingsmiddel bij uitstek om allereerst te testen hoe je darmgezondheid er voor staat.
Als jij een aardpeer kan weerstaan zonder daarna behoorlijk last te hebben van winderigheid, dan heb jij superdarmen 🙂

Aardperen kan je gebruiken als aardappel vervanger bij de warme maaltijd. Ook kan je er een heerlijke soep van maken of bijvoorbeeld deze stamppot (i.c.m. nog 2 andere toppers voor gezonde darmen).

2. PASTINAAK. Ook deze valt nog wel eens onder de “vergeten groentes”, maar eigenlijk is ie in het seizoen overal volop te vinden. De pastinaak wordt ook wel ‘witte wortel’ genoemd (1x raden waarom 😉 ) Het is familie van de welbekende winterwortel, en kent in de keuken veel van dezelfde toepassingen: je kunt het rauw eten, maar ook bijvoorbeeld koken en bakken. In een soep is ie ook heerlijk! De smaak is echter wel tamelijk verschillend, namelijk zoeter dan de normale wortel.

3. ZUURKOOL (rauw). In een stamppot kook je deze veelal, en gaat een deel van de werking verloren. Voor optimaal pro-biotisch resultaat kan je hem het beste rauw eten in bijvoorbeeld een salade.

4. ZOETE AARDAPPEL. Zoete aardappel is een perfecte vervanger van de normale aardappel en kan je op precies die manier ook gebruiken. Dus bijvoorbeeld in een stamppot, maar ook gepoft door ze (gewoon in de schil) 1 uur op 160 graden in de over te leggen. Je kan er ook frietjes van maken.

5. POMPOEN. Ook deze topper bevat probiotische vezels en zorgt voor een heerlijk verzadigd gevoel. Wederom goed te gebruiken als aardappelvervanger in een stamppot. Maar ook heerlijk in een soep of verwerkt in humus.

Mariska de Vries draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders