Wat houdt het ons allemaal bezig he, het Corona Virus. Elke dag nieuwe besmettingen, informatie over voorzorgsmaatregelen en een boel mensen die niet helemaal fit zijn.

Hartstikke vervelend natuurlijk allemaal! Want niemand zit er op te wachten dit virus te krijgen.
Voorkomen kan je het overigens niet. Wel kan je jouw legertje van het immuunsysteem zo sterk mogelijk maken. Daarover vertel ik je in deze blog graag meer!

1: Vitamine C.
Als er 1 stof is die helpt je immuunsysteem te ondersteunen én eerder te herstellen van een virusinfectie, dan is het vitamine C. Dat is niet alleen bij dit virus, maar ook bij de welbekende griep of bij een longontsteking. Als je dus ergens wilt beginnen, dan is het wel bij Vitamine C. Start met 3 gram per dag, verdeeld over de dag. Je kan het gerust opbouwen tot wel 10 gram per dag. Wanneer je merkt dat je diarree krijgt, is dit het teken dat dat jij jouw maximale te tolereren dosis hebt bereikt. Is dat dus bijvoorbeeld bij 6 gram (verdeeld over de dag), stop dan bij die dosis en hoog niet verder op.
Kies voor de chemische, witte, vitamine C. Deze helpt het beste tegen virussen. Dus niet de natuurlijke variant of met toevoegingen als bioflavonoiden.

2: Andere “hulptroepen”
Als je naast vitamine C overweegt nog andere supplementen in te zetten, dan zijn vitamine D, zink, selenium en magnesium de 4 die in dit geval zinvol zijn.

Vitamine D werkt in een zeer brede zin in om je lichaam (zie ook deze blogover vitamine D). Weet je niet wat jouw huidige vitamine D waarde is? Kies dan voor 2000ie per dag.

Magnesium wordt wel bij 300 processen in je lichaam gebruikt, waaronder bij energieproductie en herstel. Omdat je immuunsysteem altijd voorrang krijgt op energievoorziening, kan je je voorstellen dat als jouw leger hard aan de slag is te vechten tegen het virus, er ook verhoogde vraag is. : 400 mg per dag in een vorm die eindigt op -aat is dan zinvol om te nemen. Bij voorkeur verdeeld over 2×200 mg per dag (ochtend en avond)

Selenium is een sterke antioxidant en zit onder andere in paranoten. Maar aan paranoten eten alleen heb je in dit geval niet genoeg. Om je immuunsysteem te boosten, neem je er dagelijks  100 mcg van.

En tot slot zink: 20 mg per dag. 
Vlees, gevogelte, zeevoedsel, zuivel, (ongeraffineerde) granen, bonen, noten en zaden zijn rijk aan zink. je ziet dat dit met name dierlijke producten zijn. Ben je dus vegetariër of veganist, dan is het overwegen van een zinksupplement zinvol. 

3: Wees lief voor je darmen

In je darmen leven 1,5 kilo aan bacteriën die samen jouw legertje aan afweer vormen. Door allerlei factoren (teveel suiker, “voedingsfouten” (voedingsmiddelen die je darmen irriteren of het tekort komen van vezels)”, stress, medicijnen (o.a. de pil en antibiotica), alcohol en chemische toevoeging raakt dat legertje langzaam maar zeker dunner bezaaid en dus minder sterk waardoor je steeds vatbaarder wordt voor van alles: voedingsintoleranties, vage klachten, nooit echt fit raken, eczeem, schimmels, blaasontstekingen constant verkouden etc. Hoewel dit afweersysteem anders werkt dan die tegen virussen, reageren ze wel op elkaar. Goed dus om goed voor die 1,5 kilo te zorgen door elke dag 400 gram groente te eten. En 2 stuks fruit.
Daarnaast ondersteun je je darmen door zo puur en onbewerkt mogelijk te eten: geen pakjes, zakjes, suiker, bewerkte voeding etc. Zoveel mogelijk vers en zonder streepjescode.

Wil je meer weten of voedingsmiddelen die extra goed zijn voor je darmen? Kijk dan HIER.

4: Drink voldoende water met mineralen
Water heeft een brede functie ons lichaam. Het zorgt o.a. voor transport van (voedings)stoffen, helpt bij het reguleren van temperatuur en ondersteunt het ontgiften en afvoeren van afvalstoffen. We bestaan voor het grootste gedeelte aan water, en daarom zaak om dit voldoende op peil te houden. Als we te weinig drinken raken vele functies verstoord en is dat voor het lichaam een seintje om onze “stress-as” aan te zetten. Stresshormonen zorgen er op hun beurt weer voor dat het immuunsysteem wordt onderdrukt zodat jij in actie kan komen. Maar in dit geval, wil je het immuunsysteem juist ondersteunen. Help je lijf daarom met het drinken van minimaal 2,5 liter water mét mineralen. In dit geval betekent dat dat je per liter water dat je drinkt, 0.25-0.5 theelepel ZEEzout mag toevoegen. Dit is rijk aan mineralen die op hun beurt o.a. het immuunsysteem weer helpen. LET OP: gebruikt hiervoor GEEN geraffineerd zout van bv JOZO.
Meer lezen over waarom water zo belangrijk is? Lees dan DEZE BLOG.

5: Beperk stress zoveel mogelijk
Van nature wil ons lijf het liefst zo blijven als het is en is het constant op zoek naar een evenwicht. Zaken als temperatuur, vochthuishouding en bloedsuikerspiegel worden ieder moment van de dag nauwlettend in de gaten gehouden en gereguleerd. Wanneer er “onraad” is, wordt onze stress-as geactiveerd en komen hormonen als noradrenaline en cortisol vrij die er voor zorgen dat o.a. onze bloeddruk wordt verhoogd en suikers vrij worden gemaakt om in actie te komen en er voor te zorgen dat “het gesignaleerde probleem” opgelost wordt. Tegelijkertijd wordt ons immuunsysteem (tijdelijk) onderdrukt en ontstekingen geremd zodat je maximaal kan GAAN.

Stress kan komen vanuit heel veel verschillende hoeken: te weinig drinken, te veel bewegen, mentale of relationele stress, teveel energie uitgeven tov wat er binnen komt, voedingsfouten, bloedingen en infecties. 

Je kan je voorstellen dat dit niet te lang moet duren en je eigenlijk zo snel mogelijk weer terug wilt naar die gulden middenlijn. Zodat je immuunsysteem niet langer indrukt blijft en jou optimaal kan beschermen. 

Ervaar je veel stress? Dan kan een ademoefening je vlot helpen meer rust te krijgen in je lijf. Kies er op ieder gewenst moment voor om de uitademing een keer zo lang te maken als je inademing. Dus als je in 2 tellen inademt, adem je er (zonder het geforceerd te doen) in 4 tellen uit. Handig na een pittig gesprek, voor een spannend moment en als je je gejaagd voelt.

6: Beweeg matig intensief
Beweging heeft een positief effect op ons immuunsysteem.
Het stimuleert de aanmaak van onze energiefabriekjes welke ook betrokken zijn bij een immuunreacties. Overmatig trainen geeft juist weer stress aan het lijf, en dat wil je in dit geval beperken zoals je hierboven hebt kunnen lezen.
Doe dus een korte thuisworkout en ga lekker naar buiten, wandelen en vang vitamine D. Bovendien is er buiten in de natuur weinig besmettingsgevaar.

7: Ontspan voldoende en geniet oprecht
In het verlengde van de stressbeleving wil je de tegenhanger van cortisol, DHEA ofwel het anti-stresshormoon, zo hoog mogelijk houden. DHEA zorgt er voor dat je goed om kan gaan met prikkels, lekker slaapt, je je lekker in je vel voelt en houdt je lijf veerkrachtig. Afname van DHEA zorgt o.a. door chronische stress, het eten van te veel bewerkte voeding suikers, vitaminetekorten, woede en onopgeloste emotionele problemen, slechte slaapgewoontes, overmatig alcohol en caffeinegebruik, gebruik van corticosteroïden en te weinig beweging. 

Meer DHEA krijg je door plezier terug te brengen in je leven. Kies bewust  voor de dingen waar jij blij van wordt en plan deze ook in. Ontspanningsoefeningen, yoga en meditatie dragen ook bij aan het verhogen van DHEA.

8: Slaap voldoende van goede kwaliteit
Voldoende slapen is essentieel om een sterk en gezond lijf en immuunsysteem te houden. In onze slaap vinden namelijk alle verwerkings- en herstelwerkzaamheden plaats. De hele dag door vinden er kleine beschadigingen plaats door eten, bewegen, roken, stresshandeling, vallen etc. Deze schade wordt in rust hersteld. Kies dus bewust voor voldoende rust en slaap minimaal 7 uren
Optimaliseer je slaapkwaliteit door minimaal 1 uur voor je gaat slapen niet meer achter een scherm te zitten (maar lees een boek), zorg er voor dat je slaapkamer pikdonker is en doe bijvoorbeeld een ademoefening om tot rust te komen. 

Vind je het lastig om op tijd naar bed te gaan of voldoende te slapen? Zet dan een wekker die je er aan herinnert dat het nu echt bedtijd is 🙂
Vermijd alcohol voor het slapen gaan. Dit zorgt juist voor een verminderde slaapkwaliteit.

Hoewel het voorkomen van het Corona virus dus helaas niet mogelijk is, zie je dat je er dagelijks heel veel zelf aan kan doen om jouw immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden. Door consequent bovenstaande tips toe te passen hou je jouw lijf sterk en veerkrachtig, zodat het ook een virus te lijf kan gaan!

Vind je het fijn om samen te kijken naar hoe jouw immuunsysteem zo sterk mogelijk kan kan worden? Boek dan via de knop hieronder een half uurtje sparren.

6 reacties

 1. 27 Februari 2021 om 22:44
  Zippora

  Hoi,
  Ik heb corona gehad met zeer milde klachten. S ochtends nam ik een bruistablet met multivitamine en een tablet met magnesium, vitamine D en zink.
  Ik ben overtuigd dat mijn klachten hierdoor mild zijn verlopen, ik slik het nu nog steeds en krijg nu 2 weken nadat ik besmet ben geraakt ook mijn smaak en reuk weer terug waar je andere mensen hoort dat ze een jaar later nog steeds geen smaak en reukvermogen hebben.

  1. 12 April 2021 om 10:00
   Mariska

   Hi!
   Wat mooi te horen. Dit zal je zéker geholpen hebben!
   Dank je wel voor jouw bericht 🙂

 2. 5 April 2021 om 19:54
  ANDRE

  Dank je !

  1. 12 April 2021 om 10:01
   Mariska

   Graag gedaan!

 3. 13 Oktober 2021 om 22:28
  Hans Sabine

  Beste,

  Van welk merk kopen we deze supplementen het best aub?

  Alvast bedankt voor de info 🙏🏻

  Sabine

  1. 18 Oktober 2021 om 12:15
   Mariska

   Hi Sabine,
   Deze supplementen kan je op diverse sites kopen.
   Goede merken zijn o.a. Vitakruid, Cellcare, Vitals, Vitortho, NOW maar je kan je ook laten voorlichten in jouw lokale natuurwinkel.

   Bestel je bij Vitakruid, dan kan je de code Mariska10% gebruiken voor 10% korting op jouw bestelling.
   Bij Cellcare is dat de code ISC

   Mocht je verder nog vragen hebben dan hoor ik het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mariska de Vries draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders