Groente eten is één van de belangrijkste focuspunten voor een gezond en fit lijf en koppie.

Groentes leveren namelijk niet alleen de essentiele bouwstenen voor jouw darmflora en dus voor een sterk immuunssyteem, maar ook zijn ze een grote leverancier van vezels, vitamines en mineralen die allemaal bijdragen aan meer energie én een beter herstel.

Het voedingscentrum raad dagelijks 250 gram groente aan. Maar hoeveel denk je dat de gemiddelde Nederlander daadwerkelijk eet?

128 gram!!
Veel te weinig dus…
En dat terwijl je eigenlijk wel 400 gram (of meer) per dag nodig hebt voor een optimale gezondheid.

Ik kan me heel goed voorstellen dat je nu denkt…
400 gram?!?!?! HOE DAN?

Daarover lees je meer in deze blog.
Wedden dat ook jij er dan makkelijk aan komt?

  1. Eet bij iedere grote maaltijd, dus ontbijt, lunch én diner groente

Groente bij je ontbijt, kan je makkelijk binnen krijgen door een GROENTE SMOOTHIE, deze heerlijke HAVERMOUT MET WORTEL EN COURGETTE of een OMELET MET WOKGROENTE

2. Eet regelmatig een zelfgemaakte soep

Zelf soep maken is eigenlijk in een handomdraai gepiept én een perfecte manier om op een makkelijke manier meer groente te eten. Doordat soep natuurlijk vloeibaar is, kost het vaak ook minder moeite om te eten, en voor je het weet heb je weer 200 gram te pakken.
Wat dacht je bijvoorbeeld van deze RODE LINZENSOEP of soep van VENKEL EN COURGETTE?

3. Lunch of dineer met een heerlijke salade

Wederom een makkelijke manier om meer groente te eten. Vaak is de veronderstelling dat een salade veel werk is, maar in het meest simpele geval koop je een zakje sla, een halve avocado en wat plakjes kipfilet et voila.
Net zo weinig moeite maar net wat feestelijker is bijvoorbeeld deze LINZENSALADE MET GEROOKTE KIP EN WORTEL of BIETENSALADE MET EI EN FETA.

Ook dressings hoeven niet heel moeilijk te zijn. Balsamico azijn is bijvoorbeeld een directe smaakmaker. Ook maak ik zelf graag een mix van pittige mosterd en geitenyoghurt óf geniet ik van deze fantastische citroen vinaigrette van Pit-pit.com (m’n favo website voor allerlei meukvrije kruidenmixen en ander lekkers). Deze shaker is echt een must-have. Zo kan je voor een paar keer dressing maken en makkelijk bewaren in de koelkast.

4. Neem snackgroente mee als je toch luncht met brood/crackers én voor onderweg

Op die manier krijg je tóch extra groente binnen en je weet…ieder tomaatje telt 🙂

 

5. Vul bij het diner de helft van je bord met groente

Een duidelijke bordindeling is een handige tool om meer groente te eten. Bij het diner kan je daarom de helft van je bord vullen met groente naar keuze. Het liefst meerdere soortjes. Wat het ook makkelijker maakt is om je koolhydraatbron als rijst of pasta te vervangen door een groente alternatief zoals BLOEMKOOLRIJST of courgetti. Moet je kijken hoe snel het dan gaat!

Ben je gewend om pastasaus uit een pot te eten? Koop er dan eens een grote zak Italiaanse wokgroente bij en pureer die er doorheen.

6. En tot slot: verbouw je groente (deels) zelf

Dit jaar ben ik voor het eerst begonnen met een eigen groentetuintje en ik kan je oprecht zeggen dat het ontzettend tof is om je eigen groente (en fruit) te zien groeien.
Nu kan ik naar buiten lopen en on the spot kiezen waar ik zin in heb en het direct opeten. Meukvrij en zoveel lekkerder dan uit de winkel!
Ook voor kinderen is het superleuk en leerzaam.
Heb je geen tuin? Je hebt ook speciale zaden voor minikomkommers en minitomaatjes. Ook verse kruiden kunnen een heel goed begin zin van jouw eigen lekkers!

#growyourownfood

EET SMAKELIJK!

3 Reacties

  1. Frea 3jr geleden

    Nog een tip: haal je groente op de markt (voor diegene die een moestuin tóch iets te veel moeite vinden)…
    Voordeel: veel inspiratie met al die prachtige groente op een rij én veel minder verpakkingsmaterialen.
    Ga op de fiets dan heb je je bewegingook weer te pakken!

    1. Mariska De Vries 3jr geleden

      yes, top tip dank je wel!!

  2. Martijn Meeuwis 11mnd geleden

    Hallo Mariska de Vries,

    Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het verhogen van groente-inname. Als orthomoleculair therapeut behandel ik vaak cliënten met voedingsdeficiënties, en het belang van voldoende groenten is cruciaal. Ik ben het eens met je punten over het integreren van groenten in elke maaltijd en het zelf verbouwen van groenten voor versheid en voedingswaarde.

    In mijn praktijk heb ik ontdekt dat het betrekken van cliënten bij het kookproces, bijvoorbeeld door samen recepten te kiezen, hun betrokkenheid en enthousiasme voor gezonde voeding verhoogt. Dit lijkt goed aan te sluiten bij jouw benadering.

    Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

    Vriendelijke groeten,
    Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mariska de Vries draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders