Ons hormoonstelsel zou je je kunnen inbeelden als een kruk met 4 pootjes.

De zitting is jouw brein  die alle assen aanstuurt en verbindt, en de 4 pootjes stellen de hormoonassen voor.
Om lekker te kunnen zitten, is het nodig dat alle pootjes even lang zijn. Anders val je van je kruk.
Met andere woorden: om lekker te kunnen functioneren, wil je dat al je assen in balans zijn. En dát kan een grote uitdaging zijn in onze huidige maatschappij.

HPA-as: overleven is prio 1

Hoe basaal het ook klinkt, ons brein scant de hele dag door allerlei elementen in ons lijf die noodzakelijk zijn om te kunnen overleven: bloedsuiker, hartslag, temperatuur, bloeddruk, of we voldoende water in ons hebben zitten.

Signaleert onze hersenstam dat er “iets” aan de hand is, dan zal er een seintje worden afgegeven aan de hormoon-as (ofwel het pootje) die “het probleem” kan oplossen. Wat dat dan ook is.

Er worden stofjes geproduceerd die er voor zorgen dat ergens anders in het lichaam een bepaalde actie wordt opgetuigd wat maakt dat het probleem wordt opgelost.

Voorbeeld:
Je staat keihard uit te drogen. Dat is een noodsituatie en de HPA-as (stress!) wordt geactiveerd.

Onder invloed van cortisol en aldosteron worden je bloedsuiker en bloeddruk verhoogd zodat jij energie hebt om te gaan bewegen richting “de oplossing” (in dit geval de kraan), je immuunsysteem wordt onderdrukt zodat je geen last krijgt van infecties (niet praktisch als je bezig bent met “de oplossing”) en de aanmaak van geslachtshormonen zijn op dit moment niet nodig want hey, je bent aan het overleven immers. Dan is voortplanten niet belangrijk.

Als “het probleem” eenmaal is opgelost (m.a.w. je hebt water gedronken, liefst met mineralen 😉 ), komt er weer rust op de stress-as. Alles wordt weer normaal en kan je lijf in rust verder met alles wat er dan nodig is.

Maar LET OP: kies jij voor cola in plaats van water, dan is het probleem NIET opgelost en blijft de stress as AAN!

HPT - as: all about energy

Je schildklier is betrokken bij allerlei processen die te maken hebben met energie: stofwisseling, temperatuursregulatie, groei & ontwikkeling (denk ook aan bv haargroei), doorbloeding en…stemming.

Voor een goede schildklierwerking zijn onder andere voldoende eiwitten, jodium (vanuit alles uit de zee) en selenium (paranoten oa) nodig.

Naast voldoende bouwstenen, is de werking van de schildklier-as óók afhankelijk van hoe het gaat met de stress-as en het immuunsysteem (brein-buik as).

Want als de stress-as AAN gaat, moet de schildklier mee (stofwisseling omhoog om in actie komen). En als het immuunsysteem extra energie vraagt, moet de schildklier ook AAN.
Dus wat nou als je stress-as constant AAN staat, en/of je immuunsysteem ook?

In eerste instantie gaat ie wel mee hoor, gas er op en gaan. Maar er komt een punt dat ook de schildklier het niet meer trekt en in onderfunctie raakt: zie hier het ontstaan van neerslachtigheid, vermoeidheid, moeite met afvallen en altijd koude handen en voeten.

Brein - Buik

Ze noemen onze darmen niet voor niets ons “second brain”. Wist je dat er veel meer zenuwbanen (communicatie kanalen) van de darmen lopen dan andersom?
Wat daar gebeurt heeft dus dírect invloed op hoe jij je in je koppie voelt.

Je darmen zijn een magische plaats als je het mij vraagt. 1,5 kg bacterien zorgen daar voor de kwaliteit van je immuunsysteem van de slijmvliezen (huid, blaas, vaginale gebied, longen, keel, neus, ogen, oren), voedselvertering, hormoonafbraak, neurotransmitteraanmaak (voor die communicatie met de hersenen) en uiteraard voor ontlasting.
Die 1,5 kg bacterien hebben om te beginnen voeding nodig. Zo’n 500-1000 gram groente en dan het liefst zo gevarieerd mogelijk.
Je brengt ze juist om zeep met: de pil, alcohol, medicatie, pesticiden op je voeding, zware metalen uit cosmetica en voeding, anti-biotica en uiteraard door ze geen passende voeding te geven (ofwel veel bewerkte shit. Kunnen ze niet tegen, en maken ze zelf al ;)). Ook door stress verandert de samenstelling van je darmbacteriën, ofwel microbioom.

Door disbalans in de darm, ontstaan slaapproblemen, neerslachtigheid, voedingsstoffentekort, obstipatie, hormonale disbalans en een overactief of uiteindelijk uitgeput immuunsysteem. Zo kunnen schimmels, bacterien en virussen makkelijker naar binnen en kan je voedingsintoleranties ontwikkelen.

En vergeet niet: je immuunsysteem krijgt áltijd voorrang in energie. Dus zo lang er gedoe is in je darm, lek jij energie die je wellicht voor hele andere dingen wilt gebruiken.

HPG -as: je cyclus als ultiem teken van gezondheid

Je begrijpt wellicht inmiddels wel dat voortplanten géén prio is voor ons lijf wanneer we constant in de overlevingsmodus zitten (HPA-as AAN). Voortplanten kan pas echt goed gebeuren,  wanneer alle 3 de andere assen gereguleerd kunnen worden.

Met andere woorden: ze werken samen en kunnen ieder hun ding doen.

Zie je nu ook hoe stress van invloed is op veruchtbaarheidsproblemen?

Om te weten hoe gezond (en vruchtbaar) je bent, is je cyclus dé perfecte parameter. Een ideale cyclus;

 

  • duurt 28 dagen
  • heeft een eisprong op dag 14
  • heeft 4 dagen waarop je bloed, en je 4x per dag een  tampon/menstruatiecup vol hebt
  • met helderrood bloed, zonder klontjes
  • doet géén pijn

Het is dus níet normaal als je niet kan functioneren als je menstrueert, heel veel bloed verliest met dikke klonters, je migraine hebt, pijn, kramp, juist amper bloed, onregelmatig ongesteld bent, heel kort of juist heel lang.
Al die factoren geven aan dat érgens in de andere assen er iets niet goed gaat.

Jouw kruk (hormonen) hou je in balans door:

Is het niet wonderlijk hoe we in elkaar zitten, en hoe alles op elkaar van invloed is?
Het is tegelijkertijd ook ontzettend gecompliceerd wat maakt dat er nooit 1 magic pill is dat het allemaal in balans maakt.

Toch heb jij hier elke dag invloed op door:

  • 2,5 liter geminerliseerd water te drinken
  • 500-1000 gram BIOLOGISCHE groente te eten
  • dagelijks 30 minuten te bewegen en 2-3x per week aan krachttraining te doen
  • bewerkte voeding, koezuivel en glutenhoudende granen zoveel mogelijk te mijden
  • eiwitten te eten bij elke grote maaltijd
  • en 2-3x “iets uit de zee” (nope  kibbeling telt niet)
  • regematig de natuur in te gaan
  • moeten te vervangen door willen
  • te letten op je ademhaling en hier bewust mee bezig te gaan
  • vaak keihard te lachen en dingen te doen waar je blij van wordt

Dit en meer vind je terug in The Essentials, het 8 weekse online programma met alle Essentiele elementen die er voor zorgen dat jij die ontspannen, energieke Powervrouw bent.

Merk je dat je echt klachten hebt op een of meerdere assen; dan denk ik graag met je mee in een persoonlijk gesprek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mariska de Vries draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders