Gedoe met je bloedsuiker is onderaan de streep de oorzaak van bijna alle klachten en ziektes die er vandaag de dag te vinden zijn.
Waarom dat zo is, én wat je er zelf aan kan doen om dit gedoe te voorkomen, lees je in deze blog.
Koolhydraten
Over koolhydraten valt er altijd veel te doen in voedingsland. Er wordt van alles over beweerd: ze zijn goed, ze zijn slecht, je hebt ze niet nodig, wel nodig en aan het eind zie je door de bomen het bos niet meer.
Eerder schreef ik al DEZE BLOG over koolhydraten waarin je dit allemaal kan lezen.
Voor deze blog is het handig om te weten dat suikers en koolhydraten beiden vallen onder de noemer “koolhydraten”, wat de benaming is van een verzamelgroep aan voedingsmiddelen die bestaat uit, jawel, suiker, zetmeel en/of vezels.
Een vrij brede range dus van donuts, aardappels, mueslirepen, peulvruchten, fruit, brood, snoepjes, andijvie, taart en broccoli.
Glucose (bloedsuiker) regulatie prio 1!
Nu hoef ik jou vast niet te vertellen dat een snoepje of taartje een ietwat andere werking op je lijf heeft dan andijvie of een appel.
Een van de belangrijkste dingen waar ons lijf de hele dag mee bezig is, is onze bloedsuiker stabiel te houden en binnen bepaalde grenzen (waarde tussen de 3-4 en 7-8). Dit omdat een te hoge én een te lage bloedsuiker beiden levensbedreigend zijn. En aangezien ons primaire doel “overleven” is, is een goede bloedsuiker hierbij van essentieel belang.
De hersenen gebruiken per dag circa 100 – 125 gram glucose (400 – 500 kcal). Uit glucose maken de hersencellen ATP (celenergie). Glucose kan door de lever gemaakt worden uit eiwitten en vetten. Voor de toevoer van glucose zijn we dus niet afhankelijk van suiker.
De hersenen zijn niet alleen ‘zinnig’ qua brandstof, ze zijn erg duur in onderhoud en ook nog verschrikkelijk egoïstisch. Het lichaam en alle processen zijn ondergeschikt aan de behoefte van de hersenen. Als de hersenen geen energie hebben, doen ze er alles aan om het te krijgen. Dit kan lichamelijke en geestelijk-emotionele stoornissen, chronische ziekten en zelfs gedrags-veranderingen tot gevolg hebben. Er voor zorgen dat je hersenen de energie krijgen om hun werk te doen, is dus prio 1!
Hoe werkt het regulatiesysteem?
Je bloedsuiker wordt gereguleerd m.b.v. het hormoon insuline, gemaakt door de alvleesklier. Insuline komt vrij wanneer je bloedsuiker stijgt (door bijvoorbeeld eten, maar OOK door chronische stress!). Wanneer het aandokt op de receptor (zie afbeelding hiernaast), beweegt “GLUT 4” naar de celwand, en trekt daar de glucose (suiker) naar binnen zodat in de bloedbaan de suikerspiegel daalt en de glucose IN de cel als brandstof gebruikt kan worden.
Bron: Evenwijs
Dit hele proces is echter afhankelijk van een goede receptorgevoeligheid, waarvoor vitamine A, D, DHA (uit vette vis en visolie) en zink nodig is. Raakt de receptor ongevoelig (door een tekort aan een van zojuist genoemde stoffen en/of chronisch te hoge bloedsuiker door het eten van teveel koolhydraten en/of chronische stress), dan is er steeds méér insuline nodig om dezelfde hoeveelheid glucose in de bloedbaan weg te werken.
Zie hier het ontstaan van diabetes.
Gevolgen van regelmatig te hoge bloedsuikerspiegels
De gevolgen van een regelmatig te hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycaemie) zijn behoorlijk dramatisch.
- Verminderd zuurstoftransport
Hemoglobine zorgt voor het zuurstoftransport in ons bloed en zorgt daarmee ook er voor dat onze hersenen voldoende zuurstof krijgen om hun werk te doen. Als dit letterlijk “versuikerd”, kan het minder zuurstof vervoeren en krijgen al jouw cellen minder zuurstof.
Resultaat: verzuring, vermoeidheid, verstoorde hormoonbalans, slechter herstel en verminderde ontgifting. - Oogproblemen
Bij hoge bloedsuikerspiegels zie je dat glucose in de cel wordt afgebroken tot sorbitol (een suiker-alcohol verbinding). Resultaat: zenuwgeleidingsstoornissen, verhoogde druk in de ogen en problemen met zicht.
- Gewrichts- en bindweefselproblemen
Kraakbeen, banden en pezen bevatten proteoglycanen . Proteoglycanen hebben een enorm waterbindend vermogen wat er voor zorgt dat klappen opgevangen kunnen worden in gewrichten en ons bindweefsel (wat overal in ons lijf zit en ook in je huid) soepel blijft. Chronisch te hoge bloedsuiker zorgt echter voor verzuring waardoor de doorbloeding en de voeding van kraakbeen, banden en pezen minder wordt en slijtage en ontsteking het gevolg zijn.
- Verhoogd cholesterol
Wanneer glucose gaat reageren met LDL cholesterol en vormt samen “geoxideerd LDL”. Dit zorgt voor schade aan de vaatwanden én zorgt er voor dat de cholesterol niet meer gebruikt kan worden voor soepele vaatwanden en de aanmaak van hormonen waardoor de vraag en dus de cholesterolspiegel stijgt.
Heb jij verhoogde cholesterolspiegels? Dan kan het dus zomaar zijn dat door een aanpassing in je voeding medicatie niet nodig hoeft te zijn. - Toename ontstekingsgevoeligheid
Doordat weefsels versuikeren en de vetzuurbalans verstoord raakt ben je veel vatbaarder voor ontstekingsprocessen
Wat jij zelf kan doen aan een gezonde bloedsuikerspiegel
Je ziet, een te hoge bloedsuiker zorgt voor veel GEDOE.
Gelukkig kan je er zelf heel veel aan doen om je bloedsuiker stabiel en gezond te houden:
- Allereerst door er voor te zorgen dat jouw voedingspatroon in balans is. Dus niet vooral boterhammen met jam en hagelslag, een snelle Jelle tussendoor, nog weer wat boterhammen bij de lunch en ‘s avonds pasta.
Wél door 500-1000 gram groente per dag te eten voor voldoende vezels, vitamines en mineralen die helpen je bloedsuiker gezond te houden en bij elke maaltijd een eiwitbron te nemen (vlees/vis/gevogelte/ei/tempeh) - Eet regelmatig (onbewerkt) orgaanvlees zoals niertjes en lever (denk leverworst 🙂 )
- Eet zeker 3-4x “dingen uit de zee” zoals vis, schaal- en schelpdieren en zeewier voor DHA en zink)
- Neem elke dag een hand ongebrande noten&zaden
- Eet regelmatig kaneel. Onderzoek toont aan dat deze specerij een bloedsuikerspiegel ondersteunt
- Beweeg! Dit is naast een gebalanceerd menu dé natuurlijke manier om glucose direct te gebruiken als brandstof.
Heb je al diabetes?
Ook dán kan je hier nog steeds zelf heel veel aan verbeteren!
Soms is het dan handig om therapeutische doseringen in te zetten van bepaalde stoffen naast het algemene advies hierboven om de verstoring die er al is, weer op te heffen.
Heb je vragen daarover? Mail gerust naar info@mariskadevries.com.