Onlangs plande Karin een gratis kennismakingsgesprek met mij in. Ze wilde dolgraag zwanger worden en ging binnenkort een fertiliteitstraject starten samen met haar vrouw. Ze vertelde dat ze momenteel te zwaar was, al jarenlang jojoot en om zo fit en energiek mogelijk te gaan starten aan haar traject, was ze benieuwd hoe orthomoleculaire geneeskunde hier aan kan bijdragen. 

In de zoektocht naar een gezond en energiek leven stuiten mensen vaak op verschillende benaderingen van gezondheidszorg. Een daarvan is orthomoleculaire geneeskunde, oftewel, hetgene dat ik doe. Orthomoleculaire geneeskunde is een holistische aanpak met als doel het herstellen en handhaven van de optimale balans van voedingsstoffen in het lichaam.

In deze blog vertel ik je graag wat dat precies inhoudt en welke resultaten het je kan opleveren voor je algehele gezondheid en fitheid.

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde is een tak van de geneeskunde die zich richt op het gebruik van voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, aminozuren en andere essentiële moleculen, om de gezondheid te bevorderen en ziekten te behandelen. Het woord “orthomoleculair” betekent letterlijk “de juiste moleculen”. Het doel is om het lichaam te voorzien van de optimale hoeveelheid van deze moleculen om een gezond, veerkrachtig en goed functionerend lichaam te hebben.

Waar wordt naar gekeken?

Orthomoleculaire geneeskunde kijkt naar de individuele behoeften van een persoon op moleculair niveau. Dit betekent dat behandelingen niet alleen gericht zijn op het bestrijden van symptomen, maar ook op het begrijpen van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen. Dit zijn enkele belangrijke aspecten waar orthomoleculaire geneeskunde zich op richt:

 1. Voeding: Orthomoleculaire geneeskunde hecht veel belang aan voeding als fundament voor gezondheid. Het streven is naar een uitgebalanceerd dieet dat alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Soms kunnen supplementen worden aanbevolen om eventuele tekorten aan te vullen.
 2. Individuele Biochemie: Ieder individu is uniek, en de biochemie van ons lichaam kan variëren. Orthomoleculaire geneeskunde houdt rekening met deze individualiteit door aanpassingen te maken op basis van genetische factoren, levensstijl en gezondheidsgeschiedenis.
 3. Detoxificatie: Het lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende toxines uit voeding, milieu en levensstijl. Orthomoleculaire benaderingen omvatten vaak methoden om het lichaam te ondersteunen bij het ontgiften en elimineren van schadelijke stoffen.
 4. Hormonale Balans: Hormonen spelen een cruciale rol in het reguleren van verschillende lichaamsfuncties. Orthomoleculair wordt er gekeken naar waar mogelijke disbalansen vandaan komen, welke hormonen specifiek uit balans zijn en richt het advies zich op een gezonde hormonale balans om een breed scala aan gezondheidsproblemen te voorkomen of te behandelen.
 5. Immuunsysteem: Het immuunsysteem speelt een ontzettend belangrijke rol in ons lichaam. Het ondersteunen en versterken van het immuunsysteem is dan ook een onmisbaar onderdeel van de orthomoleculaire geneeskunde. Dit kan worden bereikt door middel van voeding, supplementen en andere interventies om het lichaam beter in staat te stellen zichzelf te verdedigen tegen ziekten.
Hoe kan het jou helpen?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel breed en afhankelijk van jouw hulpvraag. Zo werk ik in de praktijk veelal met dames die last hebben van darm- en verteringsproblemen, hormonale disbalans en een vruchtbaarheidsvraag en energietekort. Ook werk ik regelmatig met dames die last hebben van immuunproblemen zoals auto-immuunziektes, constant niet fit zijn en langdurige COVID-19 gerelateerde klachten.

Grofweg gezien zou je de resultaten die orthomolecualire geneeskunde jou kunnen brengen samenvatten in de volgende zaken:

 1. Verhoogde energie: Door het optimaliseren van voedingsstoffen en het corrigeren van eventuele tekorten, kunnen veel mensen een merkbare toename van energie ervaren. Dit kan bijdragen aan een actievere levensstijl en verbeterde fitheid.
 2. Verbeterde weerstand tegen ziekten: Een goed functionerend immuunsysteem, ondersteund door orthomoleculaire benaderingen, kan de weerstand tegen infecties en ziekten vergroten, wat resulteert in minder ziekte-episodes en sneller herstel.
 3. Optimale gewichtsbeheersing: Orthomoleculaire geneeskunde kan helpen bij het aanpakken van stofwisselingsproblemen en hormonale disbalans die gewichtsproblemen kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot een gezonder gewicht en een betere lichaamssamenstelling.
 4. Vertraagde veroudering: Door het verminderen van oxidatieve stress en het ondersteunen van celregeneratie kan orthomoleculaire geneeskunde bijdragen aan een vertraging van het verouderingsproces, zowel fysiek als cognitief.
 5. Verbeterde mentale gezondheid: Voedingsstoffen spelen een rol in de neurologische functie, en orthomoleculaire benaderingen kunnen bijdragen aan een betere mentale gezondheid, waaronder vermindering van stress, angst en depressie.
 6. Een goede hormoonbalans: Voeding en leefstijl spelen een enorme rol in hoe jouw hormonen zich onderling verhouden en geproduceerd worden. Door inzichtelijk te krijgen waar bij jou de disbalans zit, kan er maatwerk advies gegeven worden om jouw hormonen weer optimaal met elkaar te laten samenwerken.
Kortom:

Orthomoleculaire geneeskunde biedt een holistische benadering van gezondheid, waarbij de focus ligt op het herstellen en handhaven van de optimale balans van voedingsstoffen in het lichaam. Door naar individuele behoeften te kijken en aanpassingen te maken op basis van voeding, biochemie en levensstijl, streeft deze benadering naar levenslange gezondheid en vitaliteit.

Orthomoleculaire geneeskunde is een benadering die verder gaat dan symptomatische behandelingen en gericht is op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen.

Het is goed om te beseffen dat orthomoleculaire geneeskunde geen vervanging is voor conventionele medische zorg. Het is daarom altijd raadzaam om reguliere en orthomoleculaire ondersteuning hand in hand te laten gaan en de specialisten te laten samenwerken om zodoende voor jouw gezondheid het beste resultaat te behalen. 

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen als orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut?

Boek hier een gratis kennismakingsgesprek om jouw mogelijkheden te ontdekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mariska de Vries draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders