Insuline. Het hormoon dat met name bekend is om hetgeen nodig is om je bloedsuiker binnen de perken te houden. Maar wist je dat insuline voor véél meer processen wordt gebruikt?

Ik durf te wedden dat je ná het lezen van deze blog er een stuk zuiniger mee om zal gaan 😉

 

Insuline

Insuline wordt de hele dag door, in ritme, geproduceerd door je alvleesklier en wordt gebruikt voor tal van processen.

Na het aandocken op een insulinereceptor gebeurt er iets in de cel en er volgt een insuli-newerking. Geen insuline, geen insulinewerking. Ongevoelige receptor, geen insulinewerking. Geen receptor, ook géén insulinewerking. En bij een remming van de GLUT4 receptor (Cortisol) ook geen insulinewerking.

Bron: Evenwijs

Insuline heb je nodig om uit aminozuren lichaamseigen eiwitten te maken, die je vervolgens weer kan inzetten voor opbouw en herstel. Iets wat je de hele dag (en nacht) aan het doen bent.
Om je lichaam te kunnen maken en/of te repareren moet je dus insuline hebben!

Wat doet insuline nog meer?
 • Handhaving van zink en calcium.
  Deze 2 mineralen heb je nodig voor:  de aanmaak van bi-carbonaat (ontzuring en spijsvertering), het goed kunnen , aflezen van je DNA, een sterk immuunsysteem en een goede prikkel- en zenuwoverdracht
 • Zorgt voor opbouw en herstel van weefsels en is daarmee de tegenhanger van stresshormoon cortisol. Te weinig insuline (over) zorgt voor afbraak van spieren en een overactief immuunsysteem
 • Ondersteunt in voldoende energieproductie. Insuline helpt de schildklier in haar werking om energie te produceren en een gezonde stofwisseling te houden. Te weinig insuline (over), zorgt dus letterlijk voor een energietekort.
  Leuk om te weten: stresshormoon cortisol rémt de schildklier juist. Chronische stress zorgt dus letterlijk voor chronische vermoeidheid!
 • Helpt bij de aanmaak van endorfines. Endorfines zijn stofjes die er voor zorgen dat je pijngevoel wordt onderdrukt en je je lekker voelt in je koppie. Te weinig insuline = weinig endorfines = pijngevoeliger en minder happy

 • Zorgt voor POWER! Insuline remt prolactine. Prolactine zorgt voor activatie van je immuunsysteem en werkt onstekingsbevorderend. Bovendien is prolactine de tegenhanger van dopamine, het stofje dat zorgt voor POWER!! Te weinig insuline, zorgt er dus voor dat prolactine “hoog” blijft, en dopamine laag. Gevolg: niet vooruit te branden en vol ontstekingen
 • Insuline is nodig voor de productie van een bult aan hormonen: oestrogeen, testosteron, oxytocine,  en reguleert weer andere in bijvoorbeeld je vochthuishouding, honger- en verzadigingsgevoel en noradrenaline.
  Te weinig insuline = vocht vasthouden, een onveilig gevoel, constant trek en altijd op scherp staan.
En...insuline wordt ook gebruikt voor...

De regulatie van je bloedsuiker! Een taak die een van de hoogste prioriteiten heeft omdat een te hoge én te lage bloedsuiker levensbedreigend kan zijn.

Hoe jij dus insuline kan sparen voor alle andere bovengenoemde taken is door die bloedsuiker onder controle te krijgen.
Daarover kon je al meer lezen in DEZE BLOG.

Je doet het door:

 • Eerst te bewegen voor je gaat eten
 • De snelle, bewerkte koolhydraten achterwege te laten
 • Te ontbijten met eiwitten en vetten in plaats van koolhydraten. Denk dus eitje, avocado, noten & zaden en groentes ipv boterham met hagelslag (check ook de RECEPTEN voor meer inspiratie)

Herken jij je in eerdere klachten en wil jij voor goed afrekenen met vermoeidheid en hormonale disbalansen?
Neem gerust vrijblijvend contact op via
Info@mariskadevries.com om te kijken hoe wij hier samen een passend plan voor kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mariska de Vries draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches