Een kettlebell, wat is dat eigenlijk?
De kettlebell is een ijzeren kogel met een handvat die verkrijgbaar is in verschillende gewichten. Oorspronkelijk komt deze tool uit Rusland maar er zijn aanwijzingen dat er al veel eerder gebruik werd gemaakt voor kracht- en uithoudingsvermogen. O.a. door de Kelten.

Wat maakt dat trainen met een kettlebell zo effectief is?  
Hoewel het een simpele tool is, train je alle grote spiergroepen met de kettlebell. Die grote spiergroepen hebben daarna herstel nodig, en dat zorgt voor een hogere verbranding. Hierdoor maakt het een training voor je hele lichaam. Vaak is dit een combinatie van kracht, uithoudingsvermogen, stabiliteit en mobiliteit, waardoor het supereffectief is in vergelijking met bijvoorbeeld alleen een duurloop of een krachttraining.

Onderzoek onder voetbaldames* wijst uit dat aerobe capaciteit aanzienlijk verbetert bij een een intensieve kettlebell training. Ofwel: je conditie wordt écht een stuk beter met een goede kettlebell training. En daarmee is deze manier van trainen een geweldig alternatief op de klassieke manieren. En vaak een veel leukere ook!

Dat werd tevens bevestigd door onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin. Zij hebben in 2010 een onderzoek uitgevoerd naar de resultaten van de Kettlebell workout en ontdekten dat 20 minuten trainen met de Kettlebell net zo effectief is als 1 uur lang hardlopen en gewichtheffen in de sportschool.

Klinkt interessant he?!
Nu vraag je je misschien af:

Kan ik ook trainen met de kettlebell?
Jazeker! Doordat de kettlebell in allerlei gewichten te verkrijgen is, is er ALTIJD een die past bij jouw huidige niveau. Door te werken met een passend trainingsschema, wordt je sterker, belastbaarder, verbeter je jouw conditie én stimuleer je de vetverbranding. En dat al met een workout van 30 minuten! Zeg eens eerlijk: 2x 30 minuten in de week zijn wel vrij te maken toch? Door de compactheid kan je de kettlebell zelfs meenemen naar kantoor ? Lekker effectieve lunchpauze.

Ik heb nog nooit een kettlebell aangeraakt. Hoe leer ik de juiste techniek?
Om effectief te trainen en blessures te voorkomen, is het belangrijk dat je bezit over een goede basistechniek. Veel sportscholen maken tegenwoordig gebruik van de kettlebell en je kan daarom altijd een instructeur vragen om advies.
Ook kan je deelnemen aan mijn THUIS TRAINEN WORKSHOP.

Deze organiseer ik op 16 maart a.s. van 19.0 – 20.30
Tijdens deze workshop leer ik je de eerste basisoefeningen met de kettlebell en elastiek. Hiermee kan je thuis zeer effectieve workouts doen, al vanaf 4 minuten!

Naast het aanleren van de juiste techniek krijg je van mij ook 2 trainingsschema’s om thuis direct mee aan de slag te gaan.
De kosten zijn 27,95.

Ben jij er bij? Opgeven kan door je hieronder aan te melden:

[gravityform id=”6″ title=”true” description=”true”]
* Effects of Kettlebell Training on Aerobic Capacity. Falatic JA1Plato PAHolder CFinch DHan KCisar CJ 2015 Jul;29(7):1943-7. doi: 10.1519/JSC.0000000000000845
Mariska de Vries draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders