Om te beginnen met “GEEN TIJD”. Tijd is vandaag de dag toch wel een dingetje. Niemand heeft het. Iedereen heeft er tekort aan. Druk druk druk. Nu zal ik echt niet beweren dat dat allemaal niet waar is. Maar in mijn optiek is het ook een kwestie van prioriteiten stellen én hulp inschakelen wanneer dat nodig is.

Voor mij is gezonde voeding echt prio 1. En de simpele reden daarvan is dat ik

a) goed voor mezelf wil zorgen en daarom geen “lege bende” wil eten of drinken
b) ik meer dan genoeg energie nodig heb om de dingen te doen die ik wil doen en moet doen. Ik geniet er van om te werken met mijn klanten, maar kan niet maken om daar als een vaatdoek tegenover ze te zitten. Ik wil spelen met mijn kinderen, en dan niet de uitgebluste moeder op de bank zijn. Ik wil plezier hebben met de mensen die ik lief heb, en niet om 20.00 in slaap willen vallen omdat ik doodop ben.

Deze dingen maken dat gezonde voeding dus hoog op mijn lijst staat. Tegelijkertijd heb ik 3 kids, 2 eigen bedrijven en lieve mensen om mij heen die ik ook aandacht wil geven. Waardoor ik niet altijd “genoeg” tijd heb voor alles dat ik eigenlijk wil doen op een dag.

En daar hebben we gelijk tip 1 te pakken:

1) Manage je to do list!
Heeft misschien helemaal NIETS met voeding te maken, maar een realistische planning maakt wel of jij energie over hebt aan het einde van de dag (waardoor je makkelijker ook nog even een gezonde maaltijd op tafel tovert) of dat jij helemaal uitgeblust op de bank ploft met een korter lontje dan je lief is!

En dan door naar de voeding:

2) Koop ruim in
Je moet namelijk wel heel erg sterk in je schoenen staan op het moment dat je om 18.00 de koelkast open trekt en niets aantreft, om dan NIET voor de makkelijke (lees afhaal/kant-en-klaar) weg te gaan. Flink inslaan op een vaste boodschappendag maakt dat je altijd wat gezonds voorhanden hebt. Als is het maar een omelet met gewokte spinazie en wat knoflook. Dat is altijd beter dan de patat oorlog van op de hoek. Ik kies er expres voor om minimaal 7 soorten groentes (waaronder een paar zakken wokgroentes, multifunctioneel inzetbaar), eieren, geitenyoghurt, paar soorten fruit, noten, rijstwafels, havermout, amandelmelk, gepelde tomaten in blik, een hele la vol kruiden, en de diepvries vol vlees/vis/kip te hebben. Zelfs als ik dan geen zin/tijd/energie heb om wat te maken, heb ik dus nog eigenlijk geen geldig excuus ;).

3) Denk niet te moeilijk
Voeding is (het woord zegt het al) om je te voeden. Daar hoeft een fancy opgemaakt bord helemaal niet per se bij. Heb je een keertje geen zin? Maak een simpele groente omelet of mix het restje quinoa van gisteren met wat sla en een biefstukje in reepjes en klaar is je maaltijd. Ook een desembroodje met geprakte avocado en kipfilet is écht nog heel lekker ook. Of wat dacht je van een rijstwafel, wat kokosolie, Keltisch zeezout en een handje bladspinazie…Easy does it!

4) Maak tijd om dingen voor te bereiden
En zelfs dat hoeft helemaal niet lang te duren. Als jij bijvoorbeeld groente smoothies drinkt, kan je heel makkelijk mixzakjes maken met (spinazie/frambozen/avocado/etc.) en invriezen zodat je alleen maar een zakje tevoorschijn hoeft te toveren en te blenden met water en eventueel wat proteinepoeder. Ook kan je er voor kiezen om een aantal komkommers/paprika’s/worteltjes voor te snijden in hapklare brokken zodat je voor 2-3 dagen rauwkost voorhanden hebt om zo te pakken.

5) Kook grote hoeveelheden en vries in
Dit is aansluitend op punt 3 en misschien nog wel makkelijker: maak op je vrije dag een grote pan van jouw favoriete soep, een pastasaus naar keuze, een grote pan quinoa (die je kan gebruiken als pap in de ochtend, koud door een salade bij de lunch én warm bij de avondmaaltijd) een bananenbrood en blokjes kipfilet in bulk. Verdeel het over kleine bakjes/zakjes en vries het in. Dan hoef je het alleen nog maar te ontdooien, te combineren et voila.

6) Heb een uitgebreide kruidenla
Want met kruiden kan je van dezelfde ingrediënten toch elke keer weer wat anders maken. Ik heb ALTIJD ui, knoflook en gember vers op voorraad. En verder onmisbaar vind ik: paprikapoeder, santen, sambal, komijn, kaneel, kurkuma, koriander, peper, Keltisch zeezout en een aantal potjes uit de Original Spices kruidenserie van Jonnie Boer.
Een simpele marinade waarmee je je biefstukje echt een feestje maakt is bijvoorbeeld met verse knoflook, beetje sojasaus, geraspte verse gember en that’s it! De kruiden van Jonnie Boer kan je trouwens ook perfect gebruiken (met wat olijfolie) om een heerlijke sladressing mee te maken.

7) Bestel gezond
Want ook dat kan! Je hoeft écht niet altijd te koken hoor :D.  KOOC heeft bijvoorbeeld gluten-, lactose- en caseinevrije kant-en-klaar maaltijden (inmiddels ook vegan!) die je in kan vriezen voor onverwachte momenten. Ook kan je kiezen om je (deels) te laten ondersteunen met een maaltijdbox van bijvoorbeeld Hello Fresh of Marley Spoon. En wil je jezelf écht even een week (of langer) ontzorgen (wanneer je bijvoorbeeld middenin een drukke lanceringsperiode zit of een deadline op een project hebt zitten), dan kan je ook nog kiezen voor een service als die van Healthy Mom aan Huis. Dan wordt er gewoon een hele week voor je gekookt!

Je ziet, er zijn tal van mogelijkheden. Met welke begin jij al eerste?

Mariska de Vries draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches