Kruid Goed voor Te gebruiken voor/als Lekker i.c.m.
Koriander Ontgiftend en werkt tegen hoofdpijn In smoothies of in gerechten met rundvlees. Gebruik echter niet te veel, het kan erg overheersen en heeft een zeer specifieke smaak Peterselie in smoothies. Bij avondmaaltijden lekker met rundvlees en tomaat
Peterselie Ontgiftend. Verse peterselie is zeer rijk aan vitamine C, en bevat ook hoge concentratie B vitamines en de mineralen ijzer en silicium). Kruidenthee van peterselie kan gebruikt worden als diureticum. Ademverfrisser, in smoothies en als smaakverfijner in salades of als garnering bij de avondmaaltijd. Eigenlijk alles
Rozemarijn Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk. Rozemarijn bevordert de spijsvertering en helpt bij chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine door lever- en galstoornissen, winderigheid, zwakke maag, maagdarmkrampen en gebrek aan eetlust. Ook werkt het opwekkend. Handig dus als je een oppeppertje nodig hebt. Bij wat zwaardere gerechten met rood vlees of wild Tijm
Munt Tegen misselijkheid en hoofdpijn. Werkt antibacterieel. Stimuleert spijsvertering In smoothies, frisse salades, in water of als thee. Ook is munt heel goed te gebruiken in Oosterse gerechten.
Tijm De luchtwegen en natuurlijke antibioticum Tijm heeft een wat zoetige sterkte smaak en kan goed voor vlees, vis, groente én sauzen gebruikt worden. En daarnaast ook als thee Rozemarijn. Citroentijm is lekker met citroen en knoflook bij vis.
Basilicum In sommige farmacopeeën en in sommige traditionele geneeswijzen wordt basilicum beschreven als behandelmethode van artritis, bronchitis, verkoudheid, koorts, influenza, maagzweren, reuma, oorpijn, epilepsie, hartziekten, malaria (muggeninfectie), sinusitis, slangenbeten, buikpijn en overgeven. Verder wordt het ingezet als anthelminthicum, ter preventie van haarverlies en als tonicum.

Recent is er veel onderzoek gedaan naar de etherische oliën die in basilicum voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat basilicum potente antioxidante, antivirale en antimicrobiële eigenschappen heeft, en ook potentiële toepassingen heeft voor het behandelen van kanker.

Van basilicum is aangetoond dat het bloedstolling en verwante trombose in muizen tegengaat. In India wordt basilicum traditioneel gebruikt als supplement tegen stress, astma en diabetes mellitus.

Smaakmaker in met name Italiaanse gerechten maar ook lekker in recepten met ei

 

Mariska de Vries draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders