Microbioom test – voor gezonde darmen

Onze darmen worden ook wel ons “second brain” genoemd. Ze bestaan uit biljoenen neuronen die constant berichten sturen naar andere plekken in ons lichaam, net als onze hersenen doen. Deze signalen bepalen wat we moeten doen, hoe we ons voelen en onze denkwijze.
In onze darmen leven meer dan duizend bacteriestammen die samen zorgen voor een goede afweer en stofwisseling. Hier begint letterlijk en figuurlijk onze gezondheid.

Waarom een microbioomtest?

Ben jij vaak ziek, heb je last van ontstekingen of hooikoorts, astma, (vaginale) schimmels, allergie, acne, slaapproblemen, een verstoorde stoelgang en/of depressieve gevoelens? Goede kans dat een verstoorde darmflora hier de oorzaak van is.
Je darmen, neus, ogen, longen, huid en urogenitale gebied vormen samen jouw humorale afweersysteem, ofwel het afweersysteem van de slijmvliezen. De grens tussen de “buitenwereld” en de “binnenkant”.
De kwaliteit van dit afweersysteem heeft een goede darmflora als basis. Stress, voedingsfouten, gebrek aan vitamines/mineralen, gebruik van anticonceptie en antibiotica zorgen er allemaal voor dat de darmflora uit balans wordt gebracht waardoor ook de afweerfunctie verminderd.

Met behulp van een aangepast voedingspatroon en gerichte probiotica kan deze weer in balans worden gebracht. Maar doordat er zo’n diversiteit aan stammen is, weet je zonder onderzoek niet welk product juist voor jou geschikt is. De Microbioomtest geeft een persoonlijk rapport en advies welke producten juist geschikt zijn voor jou, om er voor te zorgen dat jouw darmen en daarmee immuunsysteem weer optimaal gaan functioneren.

Er worden zo’n 250 parameters bekeken die je inzicht geven in de diversiteit en aanwezigheid van de diverse bacteriestammen. Ook kunnen ziekmakers als parasieten en schimmels worden gedetecteerd en krijg je inzicht in de weerbaarheid van jouw darmwand (en daarmee o.a. de mogelijke aanwezigheid van voedingsintoleranties.

Microbioomtest bij ziekte
De samenstelling van de bacteriële flora staat in nauw verband met iemands gezondheid. Daarom is het ook mogelijk om een zieke te behandelen door veranderingen in het intestinale microbioom te stimuleren, m.b.v. voedingsfactoren of prebiotica, om een evenwicht tussen stammen en soorten te bereiken of doelgericht tekorten van belangrijke bacteriesoorten op te heffen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan: obesitas, metabool syndroom, darmontstekingen, darmtumoren, darmkanker, artritis, autisme en alzheimer

Meer specifieke informatie over de Microbioomanalyse kunt u lezen in de folder via onderstaande button.

Kosten
Het Microbioomonderzoek is mogelijk vanaf € 163,20 . Deze kosten worden direct gefactureerd van het laboratorium aan de client en worden niet vergoed door de zorgverzekering. Het fecesonderzoek is meestal een tool die geïntegreerd wordt in voedingsadvies. Wil je alleen het onderzoek doen, dan komen hier nog consultkosten van €90,- bij. Deze worden wel vergoed door de zorgverzekering.

Uit het rapport volgt een specifiek voedings- en suppletieadvies om de balans te herstellen en gezondheid te optimaliseren.

Mariska de Vries draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches