Zout water - de rest komt later - Mariska de Vries

Als ik nou 1 gouden voedingstip zou moeten geven die het allerbeste effect heeft op een gezond, fit en energiek lichaam, dan is dat….

HET DAGELIJKS DRINKEN VAN 2,5 LITER GEMINERALISEERD ZOUT

ofwel, water waaraan per liter 0,25 – 0,5 theelepel ZEEZOUT is toegevoegd.
En ja, zeezout staat daar niet voor niets in grote letters. Keltisch zeezout, himilayazout, zeezout uit Frankrijk of welk ander land dan ook allemaal dikke prima zolang het maar niet het geraffineerde keukenzout is!

Logischerwijze hoor ik je nu denken…waarom?
En dat is een heel goede vraag. Want hebben we niet altijd geleerd dat zout slecht is voor de bloeddruk en nieren? Dat we zo min mogelijk zout moeten eten? Hoe kom je er dan bij om dit nu elke dag te gaan drinken?
Daarover vertel ik je in deze blog graag meer!

Water

Water en mineralen zijn 2 factoren die absoluut noodzakelijk zijn om goed te kunnen blijven functioneren.

Je weet vast dat we gemiddeld voor zo’n 65% -75% uit water bestaan. Water heeft in ons lijf verschillende soorten functies:

  • het zorgt er voor dat onze lichaamstemperatuur constant blijft
  • het is een transportmiddel voor voedingsstoffen
  • het zorgt voor soepele gewrichten en bindweefsel
  • het is een oplosmiddel (oa voor mineralen)

Voldoende water drinken is dus essentieel! Maar veel mensen drinken veel minder dan de gewenste 2-2,5 liter water per dag en geven aan eigenlijk helemaal geen dorst te hebben. Dat klopt! Want na onze 30e, neemt het gevoel van dorst steeds verder af en wordt de kans uit te droger steeds groter.

Mensen die uitgedroogd zijn, ervaren vaak de volgende sensaties: moe, prikkelbaar, angstig, neerslachtig, depressief gevoel, niet goed slapen, zwaar hoofd, onweerstaanbare verlangens hebben, concentratiestoornissen. En dat is niet voor niets.
Hoe dat komt, kan je lezen in DEZE BLOG

Dus dat om te beginnen voldoende water van levensbelang is, moge duidelijk zijn. Hoe zit het dan met die mineralen?

Mineralen

Als ik het heb over mineralen, dan heb ik het o.a. over zink, koper, jodium, chroom, magnesium, calcium, kalium, natrium, selenium, ijzer en fosfor. Deze stoffen, die vooral zitten in fruit, groente en “levende dingen uit de zee”, hebben een hele brede werking in ons lichaam.

Denk bijvoorbeeld aan botopbouw, vochthuishouding, energieproductie, stofwisseling, stressregulatie en immuunfunctie om zomaar wat te noemen.

Mineralen functioneren vaak als een hulpstof in al deze processen, als een radartje in een complex geheel, en je kan je voorstellen dat als er een tekort is, een radartje spaak loopt en daardoor alles wat daarna gebeurt ook.

Zo zijn zink, jodium, magnesium en selenium belangrijke spelers in het immuunsysteem omdat dit belangrijke bouwstenen zijn voor onze thymus die afweercellen produceert.

Jodium, selenium en zink zijn essentieel voor een goede schildklierwerking. 
Je schildklier is o.a. betrokken in energieproductie, stofwisseling en temperatuurshuishouding.  

Natrium en kalium zijn de 2 mineralen die het belangrijkste zijn in vochthuishouding dat wordt gereguleerd door het hormoon aldosteron.  Dit wordt geproduceerd door onze bijnieren, een geweldig orgaan dat náást vochthuishouding, ook de hormonen adrenaline, noradrenaline, cortisol, oestrogeen, DHEA en testosteron maakt. Bijnieren spelen dus een belangrijke rol in vochthuishouding, voortplanting én stressregulatie! 

Stress rooft mineralen

Overleven heeft altijd prioriteit boven andere processen in ons lijf.

De hele dag door scant onze hersenstam bepaalde belangrijke factoren in ons lijf die nodig zijn om te overleven:
– is er genoeg vocht?
– is onze bloedsuikerspiegel binnen bepaalde grenzen?
– in onze lichaamstemperatuur nog goed?
– hoe gaat het met de bloeddruk, hartslag en ademhaling?

Signaleert de hersenstam onraad? Dan schakelt hij het systeem in dat er voor zorgt dat er weer balans komt. 9 van de 10x krijgen de bijnieren als eerste een seintje. Zoals je net hebt kunnen lezen, produceert dit orgaan namelijk de hormonen die er voor zorgen dat we “in actie komen”. Adrenaline en noradrenaline wanneer er acute onraad is en je moet rennen of vechten. 

Cortisol dat je bloedsuiker verhoogt om je te bewegen. Naar de kraan bijvoorbeeld op het moment dat je uit staat te drogen door te weinig vocht of overmatig transpireren.

Aldosteron om je bloeddruk te verhogen om in actie te komen en om voedingsstoffen te transporteren naar daar waar het nodig is.

Maar naast de stress die het lichaam signaleert wanneer die belangrijke functies verstoort zijn, ervaren we vandaag de dag uit nog veel meer andere dingen stress:
Stress uit werk, onzekerheid, relaties. Stress die het lichaam ervaart wanneer het teveel suikers of alcohol krijgt. Stress door indringers van buitenaf zoals een virus of voedingsmiddelen waarop het immuunsysteem reageert. Medicatiegebruik.
Al deze dingen zetten hetzelfde systeem aan om er voor te zorgen dat de stress weg gaat. Wat zorgt voor een enorm verbruik van mineralen.

Naast het voldoende innemen van water met mineralen, lijkt stressreductie daarom de allerbeste keuze voor een gezond, fit en energiek lichaam.

Ik heb een hoge bloeddruk, kan ik dan wel water met zout drinken?

Het minderen/mijden van zout bij een hoge bloeddruk slaat vooral op het geraffineerde zout (natriumchloride of NaCl). Dit bevat, om het strooibaar te houden aluminium. Aluminium is een zwaar metaal waar ons lichaam op reageert door de bloeddruk te verhogen.
Ongeraffineerd zeezout bevat in de regel geen aluminium geen aluminium  maar wél veel mineralen die de bloeddruk doen dalen. Door dit zout toe te voegen aan je water, zorg je er voor dat het water ook daadwerkelijk door je lijf kan worden opgenomen. Op die manier blijf je goed gehydrateerd en reguleer je op die manier de bloeddruk.

Uitdroging is een van de andere oorzaken waardoor ons lichaam zelf de bloeddruk verhoogt. Uitdroging is een levensbedreigende situatie voor ons lichaam. Als we te weinig water drinken, daalt ons bloedvolume. Ons bloed is de transporteur voor voedingsstoffen en onze hersenen het commandocentrum dat ten alle tijden “bevoorraad” moet blijven worden. Als er te weinig bloedvolume is, moeten onze bloedvaten harder hun best doen (stuwen) om de voedingsstoffen naar boven in ons lichaam te krijgen, wat als resultaat ook een hogere bloeddruk geeft.

Door meer water (met mineralen) te drinken, verhoog je het bloedvolume doordat door de mineralen het water ook daadwerkelijk wordt opgenomen. Daardoor hoeft het lijf minder hard te pompen om de voedingsstoffen naar de hersenen te transporteren en daalt de bloeddruk. 

Ik word misselijk van water drinken, wat nu?

Dit is een seintje dat jouw mineralen voorraad zwaar onder de maat is. Je lichaam weigert het water (wat zich uit in het misselijk worden) omdat het niet de mineralen heeft om het goed op te kunnen nemen. 
Ervaar jij dit? Neem dan 2 weken lang een hoog gedoseerd multi mineralencomplex in om de grootste tekorten weg te werken en ga daarna verder volgens de aan te raden hoeveelheid op de verpakking. Als het goed is verdraagt je lijf nu ook het gemineraliseerde water.

Conclusie

Water en mineralen zijn essentieel voor een gezond, fit en energiek lijf en koppie.  Omdat het helpt bij een sterk immuunsysteem, stressregulatie, energieproductie en stofwisseling. 

Om water goed op te kunnen nemen, is een bepaalde verhouding nodig van mineralen. Door 0,25 – 0,5 theelepel ONGERAFFINEERD ZEEZOUT te mengen met liter zorg je er voor dat er voldoende mineralen in het lijf aanwezig zijn om het water ook op te nemen, zodat het op haar beurt weer haar werk kan doen.

Mineralentekorten kunnen ontstaan door:

  • veel stress
  • overmatig zweten
  • te weinig inname (door oa groente, fruit en alles uit de zee)

Om een tekort te voorkomen raad ik je daarom aan om:

  • dagelijks 2-2,5 liter water te drinken waaraan je per liter 0,25 – 0,5 theelepel ongeraffineerd zeezout toevoegt
  • dagelijks 400-500 gram groente te eten en (maximaal) 2 stuks fruit
  • regelmatig en het liefst in ieder geval 3x in de week “iets uit de zee” te eten. Denk hierbij aan vis, zeevruchten en zeewier. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke nori crackers of vissoep met garnalen en zeewiervlokken
  • en stress zoveel mogelijk te beperken

En vind je het leuk om nog even heel specifiek te weten waar wat veel in zit? Dan bij deze nog even een rijtje:

Magnesium: cacao (hele pure chocolade!)
Zink: alles uit de zee
Jodium: alles uit de zee
Selenium: alles uit de zee én paranoten
Kalium: Groente. Vind je het leuk om de natuur in te gaan? Dan kan je zelf brandnetel, paardebloem, zevenblad en duizendblad gaan plukken.  Bananen, vijgen en dadels zijn de fruitsoorten die rijk zijn aan kalium

7 reacties op “Zout water – de rest komt later”

  1. Hoi hoi mooi stuk. Het zout heb ik wat vraagtekens bij want zout blijft zout waar het ook vandaan komt. Dit zegt mijn cardioloog😃

    1. Hi Corry, dank je wel voor je reactie!

      Het belangrijkste is dat je je goed voelt bij wat je doet.

      Wat betreft het zout: waarschijnlijk heeft je cardioloog het in dit geval over NaCl, ofwel het bewerkte keukenzout waar verder (behalve het belastende aluminium) verder niets bij zit en wat zeker in hoge mate (en zonder andere mineralen) belastend kan zijn voor je lijf.
      Het zout waar ik het in dit stuk over hebt, is het onbewerkte zout. Daar zit NaCl in (wat we overigens ook nodig hebben), maar samen met een heleboel andere mineralen wat een totaal ander effect heeft.

  2. Joke van Neerven

    Vaker van gehoord, maar nog niet eerder met deze verhelderende uitleg.
    Een eye-opener voor mij, boeiend!

    Groet,
    Joke

  3. Hoi Joke, ben pas begonnen met keltisch zeezout voor mijn immuunziekte Gravis en mijn schildklier heb een knobbel aan de zijkant van mijn hals ik hoop dat die weggaat met dat zout heeft u nog invoormatie voor mij?

    1. Hoi Joke,
      Ben pas begonnen met keltisch zeezout voor mijn immuunziekte Gravis en schildklier met een knobbel aan de zijkant van mijn hals wat ik vreselijk vind. Heeft u nog informatie voor mij.
      Gr Koos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mariska de Vries draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders