Je weet inmiddels denk ik wel, dan een gezonde darmflora een van de belangrijkste speerpunten is in gezond- en fitheid. Onmisbaar voor een sterk immuunsysteem en een belangrijke speler op het gebied van vruchtbaarheid.
In je darmen leven zo’n 1,5 kilo aan diverse bacterieen die daar samen zorgen voor een goede vertering, energieproductie, vitamineaanmaak en een gezonde afweer tegen ongewilde indringers van buitenaf zoals virussen, schimmels en pathogenen.
Om er voor te zorgen dat al deze beestjes hun werk goed kunnen doen, hebben ze zelf ook een goede voedingsbodem nodig en sommige voedingsmiddelen zijn daarom éxtra zinvol om te eten als je wilt werken aan die gezonde darmflora. Een van die dingen is kefir.
Kefir is een licht bruisende drank, waar je altijd melkzuurbacteriën en gisten zal aantreffen. Om het te maken, heb je derhalve een basisvloeistof nodig (rauwe melk, melk, water) en een goede kwaliteit kefirkorrel.
Omdat het supermakkelijk te maken of te kopen is, ben ik enorm fan van dit product en vertel ik je er in deze blog graag meer over zodat jij ook extra goed voor die darmen van je kan zorgen 😉
Je leest onder andere over het verschil tussen melkkefir en waterkefir, en waarom beide varianten zo gunstig zijn voor onze gezondheid
Melkkefir vs. waterkefir
Laten we beginnen met het verschil tussen melkkefir en waterkefir. Melkkefir wordt gemaakt door kefirkorrels toe te voegen aan melk, terwijl waterkefir wordt bereid door kefirkorrels te laten fermenteren in water met toegevoegde suikers en gedroogd fruit. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is dus de basisvloeistof waarin de kefirkorrels worden gefermenteerd.
Hoewel melkkefir en waterkefir vergelijkbare voordelen bieden voor de darmflora, zijn er enkele verschillen om rekening mee te houden. Melkkefir is over het algemeen rijker aan voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten en vitamine B, terwijl waterkefir milder van smaak is en een bredere variëteit aan smaakprofielen kan hebben vanwege de verschillende toevoegingen tijdens het fermentatieproces.
De keuze tussen melkkefir en waterkefir hangt af van persoonlijke voorkeur en eventuele voedingsbeperkingen. Als je lactose-intolerant bent of een zuivelvrij dieet volgt, is waterkefir een uitstekend alternatief. Als je echter op zoek bent naar een rijke bron van voedingsstoffen uit zuivel, kan melkkefir een goede keuze zijn.
Melkkefir
Bruisende waterkefir
Hoe kefir helpt met een gezonde darmflora
Beide varianten van kefir, melkkefir en waterkefir, bevatten een overvloed aan probiotica.
Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstig zijn voor onze darmflora. Ze ondersteunen een gezonde spijsvertering en bevorderen de groei van goede bacteriën in de darmen, terwijl schadelijke bacteriën worden bestreden.
Het regelmatig drinken van kefir kan de balans van de darmflora helpen herstellen en behouden, wat essentieel is voor een goede gezondheid. In principe kan je beide producten prima dagelijks nemen. Echter, is je darmflora flink verstoord, dan is het zinvol om rustig op te bouwen.
Gezondheidsvoordelen van kefir
Verbeterde spijsvertering: Kefir kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen zoals opgeblazen gevoel, constipatie en diarree. De probiotica in kefir bevorderen de afbraak en opname van voedingsstoffen, waardoor de spijsvertering efficiënter verloopt.
Versterkt immuunsysteem: Een gezonde darmflora is nauw verbonden met een sterk immuunsysteem. Kefir kan helpen om het immuunsysteem te versterken doordat de probiotica de groei van schadelijke bacteriën remmen en de immuunrespons verbeteren.
Verbeterde lactosetolerantie: Mensen met lactose-intolerantie kunnen vaak kefir verdragen, omdat de fermentatieprocessen de lactose in melkkefir afbreken. Hierdoor kunnen mensen die normaal gesproken geen melk kunnen verdragen, genieten van de voordelen van melkkefir zonder ongemakken.
Bevordering van gewichtsverlies: Kefir kan ook gunstig zijn voor gewichtsbeheersing. De drank is laag in calorieën en bevat een goede hoeveelheid eiwitten, die helpen bij het verminderen van de eetlust en het bevorderen van een langdurig gevoel van verzadiging.
Aan de slag
Ben je enthousiast geworden en klaar om het te proeven? Let’s go!
Allereerst is het handig om te bedenken welke versie je wilt gaan maken. Is dat melkkefir? Dan raad ik je absoluut aan om dit van rauwe melk te gaan maken, omdat hierin nog alle goede enzymen (nodig voor onder andere een goede eiwitafbraak, en daar is dit product rijk aan) inzitten. Bovendien is rauwe zuivel veel rijker aan vitamines en mineralen én stoffen zoals lactoferrine en glutathion die een ontzettende boost zijn voor jouw immuunsysteem.
Koop goede kwaliteit kefirkorrels bij bijvoorbeeld The Ferment Company. Voeg beiden samen en wacht 24-48 uur.
Liever aan de slag met waterkefir? Dan heb je naast water, wat suiker toe en gedroogd fruit.
Het leuke aan het maken van waterkefir, is dat je de smaak steeds een beetje kan veranderen door de soort fruit die je er aan toe voegt.
Let er trouwens wél op dat je ongezwaveld, biologisch fruit komt om te voorkomen dat je belast raakt met pesticiden, want dat zou echt zonde zijn nu je zo lekker bezig bent!
Hoe zit het dan met de kefir in de supermarkt?
Nu je weet dat een goede kefir bestaat uit gisten, melkzuurbacterien, een basisvloeistof en geduld, dan kan je je terecht afvragen hoe het zit met de kwaliteit van de producten die als kefir verkocht worden in de supermarkt. Keuringsdienst van Waarde maakte hier een interessante uitzending over waarbij de duidelijke conclusie was dat de producten uit de supermarkt duidelijk anders waren dan de tradionele. Toch is niet alle kefir uit de supermarkt slecht. Rauwpower bijvoorbeeld heeft mooie producten die ik je zeker kan aanraden!
Kortom: Kefir is een krachtige drank die een gunstige invloed kan hebben op je darmflora en algehele gezondheid. Het regelmatig consumeren van kefir kan de spijsvertering verbeteren, het immuunsysteem versterken, lactosetolerantie bevorderen en gewichtsverlies ondersteunen. Of je nu kiest voor melkkefir of waterkefir, beide varianten bieden probiotica en kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora.
Zelf begin ik de dag altijd met een glas waterkefir. Op die manier vul je niet alleen verloren vocht aan, maar stimuleer je ook direct jouw spijsvertering, waardoor ik zeker weet dat mijn ontbijt ook beter wordt opgenomen.
En…op hete dagen is het een heerlijke dorstlesser en gezonde vervanging voor alcohol. Door de lichte bruis geeft het gelijk een feestelijk tintje 🙂
Nieuwsgierig en géén zin om het zelf te maken? Ook een probleem! HIER bestel je verse home made waterkefir.
Wetenschappelijke bronnen:
Marquina et al. (2002) – “Dietary inclusion of sourdough fermented bread improves antioxidant status in humans.” – Dit onderzoek toonde aan dat consumptie van kefir, een gefermenteerd melkproduct, positieve effecten had op de antioxidantenstatus bij menselijke vrijwilligers.
de Moreno de LeBlanc et al. (2007) – “Effect of kefir on the secretion of proinflammatory cytokines in macrophages challenged with lipopolysaccharide.” – Dit onderzoek onderzocht de invloed van kefir op de immuunrespons van macrofagen, waarbij werd aangetoond dat kefir de secretie van pro-inflammatoire cytokines verminderde na blootstelling aan lipopolysaccharide.
Rosa et al. (2008) – “Microbiota dynamics in a validated model of gut colonization with a fungus: Candida albicans.” – Dit onderzoek toonde aan dat kefir de groei van de schimmel Candida albicans in de darmen van muizen verminderde, waardoor het een potentieel therapeutisch middel zou kunnen zijn tegen darminfecties.
Farnworth (2008) – “Lactic Acid Bacteria and Fermented Foods as Control Agents of Human Intestinal Infections.” – Dit overzichtsartikel benadrukt de rol van kefir en andere gefermenteerde voedingsmiddelen bij de preventie en behandeling van intestinale infecties, waarbij wordt gewezen op hun antimicrobiële en immuunmodulerende eigenschappen.
Ostadrahimi et al. (2015) – “Effect of Probiotic Fermented Milk (Kefir) on Glycemic Control and Lipid Profile In Type 2 Diabetic Patients: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial.” – In dit klinische onderzoek werd aangetoond dat kefirconsumptie bij patiënten met type 2 diabetes gunstige effecten had op de bloedsuikerregulatie en het lipidenprofiel.